21-07-2016 | Leerprogramma voorkomt schulden bij jongeren met verstandelijke beperking

MEE Zuidwest Nederland gaat komend najaar van start met het programma Smart met Geld. Dit is een landelijk programma van MEE dat zich richt op het vergroten van de financiële weerbaarheid van jongeren met een lichte verstandelijke beperking.

Jongeren met een lichte verstandelijke beperking leven vaak bij de dag, kunnen moeilijk nee zeggen en vinden het lastig verleidingen te weerstaan. Ze lopen daardoor vaak risico om in de financiële problemen te komen. Smart met Geld is erop gericht om dat te voorkomen. Het project bestaat onder meer uit een trainingsprogramma voor leerlingen van 15 tot 18 jaar op praktijkscholen, waarbij ze op een praktijkgerichte wijze leren met geld om te gaan. Hierbij wordt naast de lessen onder andere gebruik gemaakt van de ondersteunende e-learning module. 

E-learning 
De e-learning module is ook zonder de training Smart met Geld te gebruiken. De online tool is daarom openbaar toegankelijk, zodat niet alleen praktijkschoolleerlingen, maar ook andere kwetsbare jongeren er profijt van hebben. De consulenten van MEE Zuidwest Nederland zullen deze tool dan ook inzetten in hun ondersteuning bij jongeren met een verstandelijke beperking. De e-learning is te bereiken via: www.smartmetgeld.nl/e-learning.  

Meer over Smart met Geld 
Het project Smart met Geld bestaat onder meer uit een trainingsprogramma voor  leerlingen van 15 tot 18 jaar op praktijkscholen en themabijeenkomsten voor ouders van deze leerlingen. Het project is opgezet door MEE NL, de coöperatieve vereniging van de 20 regionale MEE-organisaties. MEE Zuidwest Nederland streeft ernaar dat Smart met Geld uiteindelijk op alle praktijkscholen in de regio wordt aangeboden. Dit kan dankzij subsidie van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en een financiële bijdrage van de Rabobank Foundation. 

Kijk hier voor meer informatie over Smart met Geld